Representants de la producció i transformació de llet a Catalunya presents a l’ALLIC han acordat impulsar “la cultura dels productes lactis”, amb experiències úniques només aptes per a “lactòfils”
Aquesta iniciativa posarà a l’abast de tota la ciutadania espais i experiències úniques amb les quals entendre millor el món dels productes lactis, tot potenciant-ne el seu valor cultural i donant visibilitat a tots els agents implicats en la seva producció, transformació i control de qualitat.
Els productes lactis tenen un fort lligam amb l’alimentació i la gastronomia catalana, amb un fort component cultural arrelat al territori. Fruit d’aquesta realitat, l’Assemblea i Junta de l’ALLIC han decidit, aquest mes de desembre, impulsar una iniciativa plenament emmarcada en els objectius de l’associació i que juntament amb el Laboratori Interprofessional lleter i la web de la Bona llet esperen que serveixi per revaloritzar i donar valor al conjunt del sector.
“Volem començar a construir una experiència única al voltant dels productes lactis, adreçada als i les fans de la llet, dels iogurts, de les postres, dels formatges i de la gastronomia en general”, explica Ignasi Sans, president de l’Associació Lletera Interprofessional de Catalunya. Per a nosaltres, continua, “els «lactòfils» són aquelles persones que gaudeixen dels productes lactis, tant del que és tradicional i de proximitat, com dels productes més sofisticats amb un valor innegable per a la nostra salut.
En definitiva, posar en valor els productes lactis ens apropa als qui porten un bon formatge a la taula en un sopar amb amics, que gaudeixen de la crema del cafè amb llet del matí o que frueixen amb una xocolata calenta per berenar en família o amb un producte làctic sense al·lèrgens. Per això, assegura, “estem impulsant una iniciativa que tindrà una estructura d’arbre amb moltes branques, de manera que cada cop que hi vulguis participar, sigui una experiència diferent”.
L’acord entre productors i transformadors ha estat el primer pas d’un projecte que es treballarà al llarg del proper 2022, amb l’objectiu de començar a caminar durant el primer semestre de l’any, un temps que s’aprofitarà per a dur a terme sessions de treball amb tots els agents que formen part del sector per tal de garantir que el projecte resultant sigui el més potent i representatiu possible.