NOTÍCIES

Millor formatge català 2021

La 13ª edició de la Fira de formatges catalans Lactium, celebrada a Vic el 22 i 23 de maig, i en la que ha participat La Bona Llet al TxisCorner amb la presència de l’Anna Jubert, gerent i directora tècnica de l’Allic, ha guardonat com a Millor Formatge Català Lactium 2021 el Glauc de la formatgeria Xauxa,  a més de col·locar-se com a millor formatge blau, d’entre 250 tipus de formatge presentats.

El premiat Glau és un formatge cremós, equilibrat, apte per a tots els paladars i elaborat amb llet crua de vaca i ecològica, de pasta florida blava degut a l’acció del penicillium roqueforti i pell natural. Li dona una maduració de 3 a 4 mesos i es presenta en format de cilindre de cares planes de 4 kg de pes, amb una producció petita, d’uns 350 litres a la setmana. És un formatge intens i complex en aromes, tant en la seva pell com en la seva pasta. Una de les claus que el fan molt especial és la seva textura, molt ben aconseguida amb un perfecte equilibri entre mantegosa i cremosa. En boca és un formatge potent, encara que molt elegant i ple de matisos amb un conjunt gustatiu ben ponderat capaç de satisfer als amants dels formatges blaus més punyents, i de seduir als que són més reticents a aquesta mena de formatges. De postgust llarg i persistent, és ideal per acompanyar amb vins blancs que tinguin una mínima intervenció (naturals o biodinàmics), i també amb els dolços més clàssics, o amb els ancestrals que ara estan de moda.

El Glauc es pot comprar a les principals formatgeries especialitzades de Barcelona i Girona, i també directament a Xauxa.

Qui són la Formatgeria Xauxa

Al capdavant d’aquesta formatgeria situada a Les Preses, un municipi de la comarca de la Garrotxa, hi ha la Paula Fonollà i el seu company, l’Albert Grabulosa. Tots dos van engegar aquest projecte l’any 2018. Compren la llet a Can Frigola, a Borgonyà, Pla de l’Estany. És una explotació en règim ecològic i que fa una llet de gran qualitat formatgera. Ara mateix té frisones però està fent creuaments amb Fleckvieh i bruna suïssa. A més, intenta fer el màxim de pastura, quan el temps i el clima ho permet.

La formatgeria disposa també d’un servei de formació en formatgeria i assessoraments que dur a terme la Paula Fonollà Araujo, biòloga i formatgera amb 12 anys d’experiència.

Vídeo resum

I si vols un “tastet” del que va ser el concurs, mira aquest enllaç resum: