NOTÍCIES

Llet a les escoles

Un programa per una bona alimentació i la transmissió de conductes d'hàbits saludables entre en els més petits.

Des del curs 2017-2018 el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), coordinat amb el Departament de Salut i d’Ensenyament, té posat en marxa el Programa de fruita i llet a les escoles, una iniciativa de la Unió Europea, per oferir llet gratuïta en els esmorzars i/o berenars als centres educatius que ho demanin, públics i privats, de segon cicle d’educació infantil i de primària (infants de 3 a 12 anys) i llars d’infants (a partir de l’any).

 

Objectius del programa

  • Augmentar la sensibilització per una bona alimentació i la transmissió de conductes d’hàbits saludables a través de la distribució de llet sencera UHT a l’alumnat d’1 a 2 anys.
  • Donar a conèixer el paper de la llet com a aliment important (o de consum diari) dins d’una alimentació variada i saludable, i de les seves propietats nutricionals.
  • Implicar tota la comunitat educativa (alumnat, docents i famílies), perquè els hàbits alimentaris adquirits en la infància són decisius en el comportament alimentari en l’edat adulta. Per això s’organitzaran xerrades de difusió en els centres educatius.

 

Què inclou aquest programa 

  • Durant el curs escolar, es lliuraran 10 racions de llet sencera UHT per nen/a, a raó d’una ració màxima de 210 g/nen/a. La llet es reparteix a l’escola entre els nens i les nenes durant l’esmorzar o el berenar.
  • Les escoles que participen desenvolupen activitats que promouen el consum de llet i participen en l’aplicació de les mesures d’acompanyament dels Programes Escolars amb l’objectiu de reforçar els coneixements i el consum que tenen i fan dels productes que es distribueixen dins d’aquests programes.
  • Les mesures d’acompanyament que s’imparteixen consten de 600 tallers en centres educatius i 440 visites a explotacions agrícoles i ramaderes productores de fruites, hortalisses i llet, i estan adreçades a l’alumnat de primària dels centres educatius que participen en els Programes Escolars.

 

Els centres educatius que vulguin fer la sol·licitud d’adscripció als programes de fruita i de llet del curs ho han de fer de forma online dintre dels terminis establerts.

 

La llet, què s’ha de saber 

  • És un aliment que forma part del consum diari d’aliments saludables perquè es una bona font de proteïnes, calci, vitamines i minerals.
  • El consum de lactis (llet, iogurts i formatges) recomanable és de 2-3 racions/dia. 
  • Una ració de llet equival a un got de llet de 200 ml.
  • Perquè la llet i, en general, els lactis no siguin una font de sucres afegits és important no endolcir-la amb sucres ni xocolata en pols. La llet ja conté en la seva composició sucre (lactosa), per això ja és dolça.