NOTÍCIES

Llet a les escoles

Des del curs 2017-18, les escoles de Catalunya poden participar en un programa de llet que s’adreça a estimular hàbits d’alimentació saludables en els infants tot impulsant el consum d’aquest aliment. Es tracta d’oferir llet gratuïta en els esmorzars o berenars dins dels centres de segon cicle d’educació infantil i de primària (infants de 3 a 12 anys) i de llars d’infants.

El darrer curs 2021-22, 788 centres educatius van participar en el programa, que no només lliura 10 racions de llet per nen durant el curs, sinó que també porta a terme activitats complementàries per promoure el coneixement sobre els làctics i els hàbits saludables.

La llet és un aliment saludable amb un alt valor nutritiu que forma part del grup de consum diari perquè és una important font de proteïnes, calci, vitamines i minerals. El programa de llet, una iniciativa de la Unió Europea conjuntament amb els departaments d’Agricultura, Salut i Ensenyament, dona a conèixer el paper de la llet com a aliment de consum quotidià dins d’una alimentació variada i saludable. D’aquesta manera, es busca sensibilitzar els infants de la importància de portar una bona alimentació, i és que els hàbits adquirits durant aquesta primera etapa de vida determinen els comportaments que portem a terme durant la vida adulta.

Tallers divulgatius i visites a granges

La distribució de la llet en els centres escolars es recolza amb activitats complementàries que  connecten i apropen els infants amb l’agricultura. Per això es porten a terme visites a explotacions agràries on poden viure i conèixer de primera mà la cadena alimentària, la producció sostenible o la lluita contra el malbaratament alimentari.

En un moment en què el sobrepès i l’obesitat infantil a Catalunya van a l’alça segons dades de la darrera Enquesta de Salut Pública, treballar des de la infantessa els hàbits alimentaris i trencar mites que s’han anat perpetuant en relació amb diversos tipus d’aliments com els làctics, és encara més important si cap.

El programa de llet a les escoles tornarà a les aules dels centres catalans el proper curs, implicant tota la comunitat educativa perquè els hàbits alimentaris se sustentin sobre la base de coneixement d’allò que és saludable.