NOTÍCIES

Brusel·les diu NO

Les regles europees només permetran etiquetar com a llet o formatge aquells productes lactis d'origen animal.

El Ple del Parlament Europeu va votar fa unes setmanes sobre l’ús de denominacions pròpies dels productes lactis. Les regles europees només permetran etiquetar com a llet o formatge aquells productes lactis d’origen animal i no succedanis purament vegetals, com poden ser la llet de soia, civada o ametlla, o aliments a base de tofu.

Així Brussel·les dóna la raó als que esgrimien com a argument per a vetar unes certes denominacions que aquestes podien portar al consumidor a la confusió respecte de la veritable composició i naturalesa d’uns certs aliments vegans i vegetarians que, pels seus ingredients, posseeixen uns valors nutricionals diferents.

Termes com a “llet d’ametlles” o “formatge vegà” ja estan prohibits a la Unió Europea, però aquesta esmena prohibeix l’ús d’expressions com a “producte vegetal d’estil iogurt” o “alternativa al formatge”.

Aquest text aprovat pels eurodiputats introdueix una sèrie de precisions en aquest reglament sobre els conceptes de ‘llet’ i ‘productes lactis’. Així, l’esmena estableix que les denominacions recollides en la normativa “no podran utilitzar-se per a cap altre producte” i a més “estaran protegides enfront de tot ús comercial directe o indirecte de la denominació” respecte a “productes comparables o presentats com a substituts que no respectin la definició corresponent” i “en la mesura en què aquest ús s’aprofiti la reputació d’aquesta denominació”.

A més afegeix que els productes lactis han de quedar protegits de “tota usurpació, imitació o evocació, encara que s’indiqui la composició o veritable naturalesa del producte o servei o vagi acompanyada dels termes ‘estil’, ‘tipus’, ‘mètode’, ‘produït com’, ‘imitació’, ‘sabor’, ‘substitut’, ‘semblança’ o altres anàlegs”. Fins i tot, no podran incloure, per exemple, que són una alternativa sense lactosa per a les persones amb intolerància o informació que identifiqui a aquests productes vegetals amb un menor impacte ambiental.