La Federació Nacional d’Indústries Làcties (FeNIL), que representa les principals indústries transformadores de llet d’Espanya, va celebrar el passat 1 de juny el Dia Internacional Lacti destacant la rellevància que els lactis tenen en la nostra dieta i el repunt del seu consum per part de les llars espanyoles. Aquest increment ha estat especialment destacat durant el confinament. Des de principis d’abril fins a mitjans de maig hem consumit de mitjana un 20,3% més de llet i productes lactis (amb pics de fins el 45%) que en les mateixes setmanes del 2019.
Aliments imprescindibles
Per la seva condició d’aliment essencial en una dieta saludable, nombrosos estudis avalen la necessitat de consumir 3 lactis al dia. Els lactis aporten proteïnes d’alt valor biològic, àcids grassos essencials, vitamines (com la imprescindible vitamina D en una situació de confinament) i minerals com el calci. De fet, els lactis són la principal font d’ingesta de calci en l’alimentació europea. En el cas d’Espanya, més del 60% del calci de la dieta procedeix dels lactis.
Els consumidors han tornat a prendre consciència dels valors nutricionals insubstituïbles dels lactis en els últims temps. L’increment de consum de lactis no es limita a la crisi sanitària, la qual només ha reforçat la tendència positiva que el consum en la llar experimentava des de 2019, al voltant de l’1,5%. Des del sector lacti valoren molt positivament que els consumidors hagin donat aquests mesos a la llet i als productes lactis el paper essencial que tenen en la seva dieta.
El sector, davant la pandèmia
Tot i això, cal distingir l’augment del consum en les llars amb la situació global del sector. Es dóna la paradoxa que, malgrat aquests augments del consum, el tancament de l’hostaleria i la restauració, unit a les dificultats en l’exportació per la crisi sanitària han suposat una dura maçada al sector. Ens enfrontem, a més, a importants reptes, com per exemple, l’entrada a Espanya d’excedent de formatge de baix valor afegit d’altres països del nord d’Europa.
Per la seva importància en una dieta sana, la Comissió Europea va enquadrar la llet i els productes lactis entre els productes peribles definits com a “essencials”, el proveïment dels quals havia de prioritzar-se durant la crisi sanitària. Des de l’esclat de la pandèmia a mitjans de març, el compromís de les indústries làcties de tot el país amb la societat ha estat ferma. S’han posat tots els mitjans a l’abast per a garantir la producció i el subministrament de llet i productes lactis a la població davant pics de demanda mai vistos. Aquest proveïment garantit s’ha aconseguit gràcies al compromís dels més de 30.000 treballadors i treballadores que empra la indústria làctia arreu de l’Estat espanyol.