NOTÍCIES

62è Dia Internacional Lacti

Els consumidors han tornat a prendre consciència dels valors nutricionals insubstituïbles dels lactis en els últims temps.

La Federació Nacional d’Indústries Làcties (FeNIL), que representa les principals indústries transformadores de llet d’Espanya, va celebrar el passat 1 de juny el Dia Internacional Lacti destacant la rellevància que els lactis tenen en la nostra dieta i el repunt del seu consum per part de les llars espanyoles. Aquest increment ha estat especialment destacat durant el confinament. Des de principis d’abril fins a mitjans de maig hem consumit de mitjana un 20,3% més de llet i productes lactis (amb pics de fins el 45%) que en les mateixes setmanes del 2019.

Aliments imprescindibles

Per la seva condició d’aliment essencial en una dieta saludable, nombrosos estudis avalen la necessitat de consumir 3 lactis al dia. Els lactis aporten proteïnes d’alt valor biològic, àcids grassos essencials, vitamines (com la imprescindible vitamina D en una situació de confinament) i minerals com el calci. De fet, els lactis són la principal font d’ingesta de calci en l’alimentació europea. En el cas d’Espanya, més del 60% del calci de la dieta procedeix dels lactis. 

Els consumidors han tornat a prendre consciència dels valors nutricionals insubstituïbles dels lactis en els últims temps. L’increment de consum de lactis no es limita a la crisi sanitària, la qual només ha reforçat la tendència positiva que el consum en la llar experimentava des de 2019, al voltant de l’1,5%. Des del sector lacti valoren molt positivament que els consumidors hagin donat aquests mesos a la llet i als productes lactis el paper essencial que tenen en la seva dieta.

El sector, davant la pandèmia

Tot i això, cal distingir l’augment del consum en les llars amb la situació global del sector. Es dóna la paradoxa que, malgrat aquests augments del consum, el tancament de l’hostaleria i la restauració, unit a les dificultats en l’exportació per la crisi sanitària han suposat una dura maçada al sector. Ens enfrontem, a més, a importants reptes, com per exemple, l’entrada a Espanya d’excedent de formatge de baix valor afegit d’altres països del nord d’Europa. 

Per la seva importància en una dieta sana, la Comissió Europea va enquadrar la llet i els productes lactis entre els productes peribles definits com a “essencials”, el proveïment dels quals havia de prioritzar-se durant la crisi sanitària. Des de l’esclat de la pandèmia a mitjans de març, el compromís de les indústries làcties de tot el país amb la societat ha estat ferma. S’han posat tots els mitjans a l’abast per a garantir la producció i el subministrament de llet i productes lactis a la població davant pics de demanda mai vistos. Aquest proveïment garantit s’ha aconseguit gràcies al compromís dels més de 30.000 treballadors i treballadores que empra la indústria làctia arreu de l’Estat espanyol.