Què és "La bona llet"?

“La bona llet” és un punt de trobada de persones favorables al consum responsable de llet i productes lactis. Un espai on es pretén garantir la traçabilitat, qualitat i seguretat de la informació que circula sobre la llet i els productes làctics de Catalunya i de més enllà. “La bona llet” és un producte de qualitat que neix de la passió dels ramaders catalans, que dediquen la seva vida a produir un aliment de primera necessitat i amb propietats saludables contrastades en múltiples estudis. També neix de la passió dels industrials i dels petits transformadors  que posen la llet a l’abast de tothom en les seves diferents variants, com ara formatges, iogurts i postres làctics, segons la demanda d’una societat diversa i canviant.

I, finalment, també neix del bon criteri dels consumidors, que escullen el producte final que més els convé i en gaudeixen en cadascun dels seus àpats. D’aquesta manera, podem seguir comptant amb una llet que aporta grans avantatges a la nostra salut, tot respectant el medi ambient i el benestar dels animals.

Què és "La bona llet"?

“La bona llet” és un punt de trobada de persones favorables al consum responsable de llet i productes lactis. Un espai on es pretén garantir la traçabilitat, qualitat i seguretat de la informació que circula sobre la llet i els productes làctics de Catalunya i de més enllà. “La bona llet” és un producte de qualitat que neix de la passió dels ramaders catalans, que dediquen la seva vida a produir un aliment de primera necessitat i amb propietats saludables contrastades en múltiples estudis. També neix de la passió dels industrials i dels petits transformadors  que posen la llet a l’abast de tothom en les seves diferents variants, com ara formatges, iogurts i postres làctics, segons la demanda d’una societat diversa i canviant.

I, finalment, també neix del bon criteri dels consumidors, que escullen el producte final que més els convé i en gaudeixen en cadascun dels seus àpats. D’aquesta manera, podem seguir comptant amb una llet que aporta grans avantatges a la nostra salut, tot respectant el medi ambient i el benestar dels animals.

Com la podem distingir?

La bona llet es pot detectar fent servir els nostres sentits. Podem diferenciar-ne la qualitat a través del gust, de la vista i de l’olfacte, però també amb els segells de qualitat, com el de Lletra Q o el de Benestar Animal, que permeten assegurar la traçabilitat i el millor tracte dels animals a les granges. Per això és important mirar bé els envasos i fixar-nos en les etiquetes per contrastar el seu valor energètic i els continguts de greix, hidrats de carboni, proteïnes, sal o calci, entre d’altres.

Vista

A simple vista, en un got, podem distingir alguns trets del que és una bona llet. Si movem el got com si es tractés d’una copa de vi podem saber, per exemple, si és una llet sencera o desnatada segons l’espessor de la seva llàgrima. També podem saber si la llet està ben tractada i en bones condicions perquè el líquid de les parets del got serà homogeni i sense grumolls. Però sobretot hem de parar especial atenció en les etiquetes. La bona llet només té llet i com més propera sigui, més fresca i més bona.

Sabor

Saps que la llet de les zones costaneres és una mica més salada que la de l’interior? Això és degut a l’aigua que prenen els animals. Tant l’aigua com la qualitat dels farratges que mengen les vaques i el seu benestar intervenen en el sabor final de la llet. Per això, les vaques més ben cuidades donen una llet millor.

Olfacte

Has olorat mai la llet acabada de munyir? Si no ho has fet, ho hauries de fer… És una gran experiència per fer-la sol, acompanyat o en família. Només així podràs reconèixer l’olor de la llet de veritat. Que quina olor fa? Olor de pura llet.

Segell

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Agricultura o empreses com AENOR® o Tetra Pak® certifiquen aspectes diversos de la llet, com ara la seva traçabilitat, el benestar dels animals o qüestions relacionades amb el reciclatge dels seus envasos. Per prendre bona llet, cal fixar-se en els seus distintius.

Beneficis per a cada edat

Des del punt de vista nutricional, els productes lactis constitueixen un dels pilars de l’alimentació. No existeix cap dieta al món que no inclogui un producte lacti en la seva composició, sigui de l’animal que sigui: euga, camella, cabra, ovella, búfala, vaca… Són aliments molt complets, ja que en la seva composició tenen una gran varietat de nutrients i un bon balanç de greixos, proteïnes i carbohidrats, importants per a la dieta. El consum de tres racions de productes lactis al dia s’associa a la salut i al creixement. Els requeriments de calci i d’altres micronutrients, com el zinc, el iode o la vitamina A, els cobrim en gran mesura amb productes làctics. A més, podem escollir entre una gran varietat de lactis de diferent procedència animal: vaca, ovella, cabra o búfala. La llet, consumida en quantitats adequades, és bona per a la salut.

Nadons i lactància

Durant la lactància cal cuidar la dieta per garantir la correcta alimentació del nadó. En aquest període es necessita una aportació de calci de 1.200 mg/dia, ja que el nounat reté un total d’uns 30 grams d’aquest mineral.

Infants i adolescents

L’adolescència és una etapa de “construcció” en el nostre cos en la qual l’esquelet necessita augmentar les seves dosis de calci per evolucionar.

Adults

Els beneficis de la llet i els productes lactis s’estenen més enllà del creixement i estan associats a un patró de dieta equilibrada. Les proteïnes dels lactis contribueixen a augmentar i conservar la massa muscular.

Gent gran

La seva riquesa en proteïnes d’alta qualitat i el calci fàcil d’assimilar fan dels lactis i la llet productes molt recomanables per a aquesta etapa de la vida, en la qual es produeix una disminució de la massa òssia.

Al·lèrgies i intoleràncies

Les al·lèrgies i intoleràncies requereixen un bon diagnòstic i tractament. Si pensem que podem tenir símptomes associats a aquestes patologies cal que consultem el nostre metge abans de prendre mesures pel nostre compte.

Intolerància a la lactosa

La lactosa és un sucre naturalment present en la llet. Encara que hi ha persones que desenvolupen intolerància, sobretot en l’edat adulta, els lactis com el formatge, el iogurt i altres llets fermentades poden ser consumits per persones intolerants perquè no tenen lactosa o la contenen en petites quantitats.

Al·lèrgia a les proteïnes de la llet

L’al·lèrgia a les proteïnes de la llet és una malaltia caracteritzada per una resposta exagerada del sistema immunitari a les proteïnes de la llet, principalment a la betalactoglobulina i la caseïna. Aquestes proteïnes són reconegudes com a estranyes en l’organisme i s’inicia la producció d’anticossos, entre ells, la immunoglobulina E, i se segreguen substàncies químiques, com la histamina, causants dels símptomes. La seva causa és genètica i s’acostuma a donar en els primers tres anys de vida.

Veritats i mentides sobre la llet

Per Sergio Calsamiglia, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona

Durant els últims anys han sorgit diversos mites sobre el consum de llet, que acostumen a crear una falsa realitat i allunyen el consumidor de les bondats d’aquest producte. “La bona llet” també s’ha creat per posar aquests mites sobre la taula, generar-ne debat i desmentir-los. Perquè algú ho havia de dir…

Sabries dir si són veritats o mentides? Passa el ratolí per sobre de les imatges i descobreix què en saps, de les veritats i mentides sobre la llet.

Som els únics mamífers que consumim llet després de la lactància materna

Som els únics mamífers que fem un munt de coses: cuinar, cultivar vegetals, crear mites… Però això no vol dir que l’haguem de deixar de prendre. La llet és un aliment amb una aportació nutricional interessant, i les persones hem desenvolupat mecanismes per poder-ne seguir bevent durant tota la vida amb normalitat. 

La llet és responsable de gran part de les al·lèrgies alimentàries

Sovint es confon l’al·lèrgia a la llet amb la intolerància a la lactosa que pot provocar molèsties digestives en algunes persones. L’al·lèrgia a la proteïna de la llet és una realitat que afecta una petita proporció de la població. El mite és sobredimensionar el diagnòstic, basant-nos fonamentalment en la percepció i l’autodiagnòstic.

Hi ha una petita proporció de la població que és intolerant a la lactosa

S’estima que al nostre país, la incidència d’intolerància a la lactosa és de l’11-15 %. Si bé les persones amb intolerància han de retirar la llet i els derivats de la seva dieta, els individus parcialment intolerants poden consumir llet i productes lactis baixos en lactosa, com els iogurts i la majoria de formatges madurats.

La llet és bona pels ossos i les dents

La llet i els productes làctics són una bona font de calci en la nostra dieta, per això es recomana prendre’n a qualsevol edat. El calci i la vitamina D, juntament amb l’exercici físic, són grans aliats per a la nostra salut òssia i dental, en totes les etapes de la vida. Cal recordar que obtenim calci a través de la nostra dieta, i vitamina D a partir de la dieta i de l’exposició solar.

Si el colesterol a la sang és alt, cal reduir o deixar de consumir llet i lactis

El que cal és deixar de consumir aliments alts en greix saturat. Avui en dia estan disponibles en el mercat llet i derivats amb baix contingut en greix, semi i desnatats.

Si vull perdre pes he de deixar de consumir llet i derivats

Es poden seguir prenent làctics, ja que no són aliments especialment rics en calories i se’n troben varietats baixes en greix i sense sucres afegits.

El consum de llet pot provocar diabetis tipus 2

Els estudis mostren que el consum de làctics s’associa a un menor risc de patir DM tipus 2. A més, les persones amb diabetis poden consumir llet i làctics sense sucres afegits sense que això suposi cap risc per a la seva salut.

El consum de llet provoca excés de mucositat i asma

Els estudis “cecs” (on el pacient no sap si consumeix llet o un placebo) indiquen que ni l’augment de la mucositat ni la incidència d’asma estan associats al consum de llet.

Agència de Salut Pública de Catalunya.

Sergio Calsamiglia. Servei de Nutrició i Benestar Animal (SNBA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Elwood et al., 2008. The survival advantage of milk and dairy consumption: An overview of evidence from cohort studies of vascular diseases, diabetes and cancer. J Amer Coll Nutr. 2008;27:723S-734S (accessible a “Dairy Food Consumption and Health” www.adsa.org).

Elwood et al., 2010. The consumption of milk and dairy foods and the incidence of vascular disease and diabetes: an overview of the evidence. LIPIDS. DOI 10.1007/s11745-010-3412-5.

Crittenden and Bennett. 2005. Cow’s Milk Allergy: A Complex Disorder. J. Am. Coll. Nutr.24:582S–591S (accessible a “Dairy Food Consumption and Health” www.adsa.org).

Wuthrich, et al., 2005. Milk Consumption Does Not Lead to Mucus Production or Occurrence of Asthma: Review. J. Am. Coll. Nutr.24:547S–555S.