PUBLICACIONS

OK a les proteïnes làcties

Podem obtenir-les de diferents fonts alimentàries, però les més populars i de major qualitat són les dels lactis, i més concretament, la llet.

Beneficis de les proteïnes làcties

És de sobres conegut que les proteïnes són un macronutrient essencial per al nostre organisme. Donada la seva funció estructural, les proteïnes contribueixen al creixement i manteniment de la massa muscular i l’estructura òssia, per la qual cosa es consideren una peça indispensable en parlar de teixits corporals.

Encara que podem obtenir-les de diferents fonts alimentàries, una de les més populars i de major qualitat és la que representa el grup dels lactis i, més concretament, la llet.

Habitualment, la fracció proteica de la llet sol rondar el 3,2%, i està formada per dos tipus de proteïnes: les caseïnes i proteïnes del sèrum lacti. Aquí t’expliquem més sobre elles.

Caseïnes

Com que representen al voltant del 80%5 del contingut proteic de la llet de vaca, les caseïnes són conegudes moltes vegades simplement com «les proteïnes de la llet», i són responsables del color blanc d’aquesta.

Igual que en la llet de vaca, les caseïnes també representen un bon percentatge de les proteïnes de la llet materna (10-40%), la qual cosa ens dóna una idea que constitueixen una fracció proteica molt nutritiva.

En la llet estan presents en forma de micel·les, la qual cosa els confereix una propietat molt atractiva tant a nivell tecnològic com nutricional. I és que les caseïnes tenen la capacitat de formar complexos que permeten transportar el calci, el fòsfor i els aminoàcids essencials de la llet.

A més, aquest tipus de conformació proporciona a les caseïnes la seva capacitat per a alliberar els aminoàcids de forma més lenta i sostinguda, la qual cosa permet al cos utilitzar i retenir més eficientment el nitrogen que contenen.

D’altra banda, a nivell tecnològic són les responsables de la formació de gels o textures més espesses en precipitar i coagular-se.

Proteïnes del sèrum lacti

El sèrum lacti és la part líquida i translúcida de la llet que queda després de filtrar el producte obtingut a partir de, per exemple, el procés de fabricació del formatge o el iogurt.

Encara que està compost principalment per proteïnes, també inclou en una petita proporció, una complexa combinació de lactosa, minerals, immunoglobulines i petites quantitats de greix.

Habitualment, aquest tipus de proteïna es comercialitza en forma de pols i es reconstitueix fàcilment afegint líquid.

La seva diferència principal amb la caseïna està en la velocitat d’absorció que presenta. En comparació amb aquesta, el sèrum és una font proteica que es digereix més ràpidament, per la qual cosa la presència dels aminoàcids que conté dins del torrent sanguini és més curta en el temps.

 

Font: web Leche Pascual