NOTÍCIES
Làctics i alimentació saludable
Rosa Maria Espinosa és dietista, nutricionista i tecnòloga dels aliments. El mes de maig va participar en l’aula de formatges del Lactium, en la catorzena edició d’aquesta mostra de formatges catalans. Abans que els assistents poguessin fer un tast de formatges, la Rosa Maria va aportar una visió experta sobre els làctics en la nostra alimentació. Hem volgut recollir tots els coneixements que va exposar per seguir trencant alguns mites i explicar, amb arguments nutricionals, per què els làctics són saludables.
Sobre la situació dels làctics en l’imaginari col·lectiu avui en dia:
Els productes làctics estan molt estigmatitzats avui en dia. No obstant això, la llet i els seus derivats formen part tant de la dieta mediterrània com de la nostra cultura gastronòmica. Per tant, el consum d’aquests productes formen part de la nostra cultura gastronòmica i formen part de com els nostres gens interactuen amb factors externs de l’alimentació. Quan la humanitat va passar a fer agricultura i a domesticar animals va decidir triar els làctics com una font d’aliment segura així com d’hidratació. Gràcies a què va haver-hi poblacions al món que van decidir seguir prenent llet, hi va haver un canvi a nivell genètic que els va permetre seguir digerint aquesta llet durant tota la vida. Això es transmet generació rere generació. És per això que, des del punt de vista de la salut, estem físicament preparats i acostumats a rebre els nutrients i tots els beneficis que ens aporten els làctics: llet, iogurts, formatges…
Quan algú decideix reduir el consum de làctics, sempre aconsellem que sigui des de la consciència de saber què m’aporten a la salut la llet i els seus derivats. Per tant, no ens ha de preocupar el que ens pugui aportar la llet perquè és saludable, forma part de la nostra dieta mediterrània i estem acostumats des de fa moltíssimes generacions a prendre’n.
Sobre el paper de les persones consumidores:
Està bé tenir criteri per fer un consum conscient, i aquest consum comença quan anem a comprar i triem productes de proximitat. L’alimentació no deixa de ser un acte d’amor: cap a un mateix i la família, mirant per la pròpia salut però també cap al nostre entorn, cap al paisatge que ens envolta i cap al nostre territori. Quan decidim el cistell de la compra és important plantejar-nos preguntes com “Quin és el paisatge que vull?”, “Què puc aportar als ramaders i productors del sector làctic des del meu paper com a persona consumidora?”.
Sobre allò que ens aporten els làctics:
En ser un producte d’origen animal que a més és el primer aliment que prenem quan naixem, és un aliment molt complert nutricionalment: conté des de proteïnes d’alta qualitat on no manca cap aminoàcid, a vitamines tant de les que en diem hidrosolubles -les del grup B que són tan importants perquè el nostre metabolisme i el sistema neurològic funcionin-, però també vitamines de les que en diem liposolubles, les que estan presents al greix.
En el greix dels làctics hi ha la vitamina A i la D. La vitamina E també seria d’aquest grup però no la trobem en la llet i els seus derivats. Així doncs, en els làctics destaquen la vitamina A, i la D conjuntament amb el calci.
“Estem més adaptats a absorbir correctament el calci dels làctics que no pas de les verdures, dels fruits secs o dels llegums”
Sobre el calci en els làctics:
L’alimentació ha de ser variada i completa, i hem de tenir en compte que hi ha molts grups diferents d’aliments que cal consumir repetidament al llarg del dia, cada dia. Entre aquests hi ha el dels làctics que ens ajuden a complementar les proteïnes que també trobaríem en la carn, en el peix, en els ous i en els llegums, però a més a més els làctics són la nostra principal font de calci d’origen animal.
No podem oblidar que un aliment no és l’únic que ens aporta un nutrient en concret, sinó que el podem trobar en diferents aliments, però sempre hi ha un grup on destaca aquest nutrient. En el cas del calci, el grup on destaca és en els làctics.
Sobre els greixos dels làctics:
La genètica que comentàvem al principi: portem tantes generacions acostumats a recórrer als làctics com a font de calci que estem més adaptats a absorbir correctament aquest calci dels làctics que no pas de les verdures, dels fruits secs o dels llegums. Dit d’una altra manera, la capacitat d’absorció que tenim del calci procedent dels làctics és molt superior, i és un aspecte rellevant a tenir en compte. Vinculat a això cal posar èmfasi en els greixos dels làctics.
Els greixos s’han estigmatitzat en general i en concret en els làctics, perquè contenen greixos saturats. Si partim de la base que tot en alimentació és necessari en la seva justa mesura -fins i tot l’aigua que és l’origen de la vida també té una proporció correcta-, hem de pensar que el greix saturat també en justa mesura és necessari. De fet, la vitamina D que es troba en el greix dels làctics millora la nostra capacitat d’absorció del calci. Així doncs, en el moment que decidim prendre làctics sense greix disminuïm aquesta capacitat d’absorció. Per tant, des de la consciència i el coneixement, si no està indicat per un professional, millor prendre els làctics sencers, com a molt semidesnatats. I si per prescripció cal triar làctics desnatats, una bona mesura a prendre és comprar-los enriquits amb vitamina D, per no perdre la capacitat d’absorbir el calci.
Sobre la quantitat de làctics a prendre:
En etapa adulta es recomana el consum de dues racions de làctics al dia, tenint molt clar que una ració són 200ml de llet o dos iogurts. És la ració que ens donaria tots els beneficis dels làctics.