NOTÍCIES

Dia Mundial de la Llet

La producció i la transformació de llet a Catalunya s’uneixen per defensar La Bona Llet

 

En els darrers 10 anys, el consum de llet de vaca s’ha reduït en més de 10 Kg per a habitant i any. Els productors i els transformadors de llet de vaca, cabra, ovella i búfala, representats per l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC), atribueixen en part aquesta baixada a falsos mites i creences sobre la llet. Per això han posat en marxa  “La Bona Llet” una iniciativa que té per objectiu posar en valor la llet i els seus derivats. El sector es lamenta que en els darrers anys les bondats nutricionals de la llet (com a font de proteïnes, vitamines i minerals) hagin quedat emmascarades darrera de falsos mites o veritats a mitges.

La introducció al mercat de les begudes vegetals va representar, segons l’ALLIC, l’inici de les fake news de la llet, ja que durant molt de temps també se’ls va permetre nomenar-les “llet”, cosa que va confondre els consumidors i que ha quedat en l’imaginari col·lectiu.

El sector vol reaccionar amb “la veritat”. Per això ha impulsat Labonallet.cat, un portal web amb notícies, publicacions, estudis, receptes o activitats relacionades amb la llet i els seus derivats, que compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. “Volem que La Bona Llet sigui un espai de referència i de consulta i un punt de trobada de tots els qui estem vinculats amb aquest producte, inclosos els consumidors”, asseguren des de l’ALLIC.

El Joc de La Bona Llet

Amb motiu del Dia Mundial de La Llet, que se celebra cada 1 de juny arreu del planeta, La Bona Llet proposa un joc per endevinar algunes veritats i mentides que han calat més o menys en la societat. Es tracta d’un joc de cartes en el que la cara ens mostra un titular que pot ser mite o realitat, com per exemple que som els únics mamífers que consumim llet després de la lactància o que hem de deixar de consumir-ne per baixar de pes, entre altres. Al dors les cartes mostren la solució, acompanyada d’una explicació. L’objectiu és veure, amb totes les cartes de cara, quantes veritats o mentides som capaços d’identificar. A l’apartat de publicacions de Labonallet.cat es pot trobar el joc en PDF perquè ja sigui a casa o a les escoles es pugui fer servir a mode de test o per treballar el tema de la llet amb més profunditat.