NOTÍCIES

Llet, lactis i celiaquia

Ets celíac/a? Et responem algunes preguntes que et poden sorgir sobre el consum de la llet i els seus derivats.

La celiaquia és un trastorn multisistèmic de base autoimmune permanent en individus genèticament predisposats, induït per la ingesta de gluten que provoca una atròfia de les vellositats de l’intestí prim que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. Afecta a l’1% de la població adulta i el 1,71% dels infants. El 75% dels pacients segueixen sense diagnosticar i a Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diagnosticar a un adult celíac, segons dades de l’Associació Celíacs de Catalunya

Però, en què beneficia a les persones celíaques el consum de lactis? Són imprescindibles per mantenir una dieta sense gluten saludable? Quins lactis són els més recomanables per a qui pateix celiaquia? Aquestes són algunes de les preguntes que ens poden sorgir sobre el consum de la llet i els seus derivats.

Les persones celíaques, a l’hora de fer la compra han de tenir en compte primer quins lactis són lliures de gluten i quins altres en poden contenir i, per tant, han d’extremar les precaucions a l’hora de consultar l’etiqueta o al fabricant. 

Consells per a celíacs

Els lactis contenen proteïnes d’alt valor biològic, com el calci i les vitamines B6 i B12 i vitamines A, D i E. Actualment es recomana ingerir 2-3 racions/dia de lactis segons edat, donant sempre prioritat als lactis no ensucrats. Abans de decidir prendre llet desnatada, s’ha de valorar el fet que és menys saciant que les llets senceres o semidescremades i que, a més a més, hauria d’estar enriquida amb vitamines, ja que part d’aquestes es perden en el procés de descremat. Cal prioritzar el consum de iogurt natural sense ensucrar, llet sencera i llet fermentada.

En pacients amb malaltia celíaca recentment diagnosticada, la intolerància a la lactosa secundària és comuna a causa de la pèrdua de la lactasa, un enzim encarregat de digerir el sucre dels lactis (lactosa) que es troba al llarg del revestiment de l’intestí prim. En seguir una estricta dieta sense gluten, les vellositats es comencen a recuperar i, per tant, en la majoria de casos es pot revertir aquesta intolerància a la lactosa.

És important assegurar-se que els celíacs amb intolerància a la lactosa consumeixen les quantitats adequades de calci. Per això cal escollir els lactis amb menor contingut de lactosa com ara llet sense lactosa, altres llets fermentades, iogurt o formatge. Els productes lactis suplementats amb probiòtics redueixen els símptomes d’inflor.

“Si sospites que tens un problema amb la lactosa, consulta un/a dietista abans d’eliminar els lactis de la dieta”

En cas que sospitem que tenim un problema amb la lactosa, cal que consultem amb el/la nostra dietista abans d’eliminar els lactis de la dieta, ja que podria reduir el consum no només de calci sinó també de vitamina D, implicada en la correcta formació dels ossos i dents, augmentant així el risc d’osteoporosi.

Els probiòtics, aliats en les dietes sense gluten

Entre els aliments probiòtics són especialment interessants per celíacs el kèfir de llet de vaca, cabra i búfala i el iogurt natural, ja que en tractar-se d’aliments fermentats tenen un menor contingut en lactosa i, a més a més, tenen un efecte probiòtic: redueixen les molèsties gastrointestinals, n’equilibren la flora, tenen un paper important en la reducció de l’estat inflamatori i ajuden a restablir la microbiota intestinal, especialment després dels primers mesos després del diagnòstic de celiaquia, quan els budells s’estan recuperant.

Font consultada: Associació Celíacs de Catalunya