NOTÍCIES

Cosmètica amb llet de vaca

Aquest mes parlem amb María Álvarez i Carmela Valiño, dues de les sòcies de Muuhlloa, una empresa gallega que fabrica i comercialitza productes de cosmètica ecològica fets amb llet fresca de vaca. Ens han explicat com va sorgir aquest projecte que ja des del seu nom fa un homenatge a les vaques (muu), al paisatge (h d’herba) i a la seva terra (lloa de la comarca A Ulloa).

Què és Muuhlloa?

M.A.- Som una empresa que té cinc sòcies i fabriquem cosmètics amb llet de vaca i plantes. El nostre producte és la unió de dues empreses: Granxa Maruxa, una granja de vaques lleteres, i la cooperativa Milhulloa, que es dedica a la recuperació de plantes autòctones i medicinals, totes dues situades a la comarca d’A Ulloa.

Parleu-me una mica de vosaltres, les cinc sòcies.

M.A.- La meva germana Marta va estudiar empresarials, i des de molt jove es va fer càrrec de Granxa Maruxa. Jo vaig estudiar dret, i durant molts anys vaig portar l’estudi fotogràfic de la meva mare. Vaig ser la incorporació més tardana al projecte, ja que vaig venir al rural fa 9 anys. 

C.V.- Chusa i jo vam ser companyes d’institut. Ella va estudiar farmàcia, jo biologia, i el 2001 vam fer un curs de creació d’empreses: d’aquí va néixer Milhulloa. I després està Anxos, que ens va deixar fa un any. Ella s’havia dedicat al món de la impressió i la serigrafia, però quan li van detectar esclerosi múltiple ho va deixar i va començar a fabricar sabons artesanals. La trobem molt a faltar, era una persona molt creativa.

Com sorgeix la idea d’utilitzar llet en els cosmètics?

M.A.- L’inici del projecte sorgeix una tarda en què s’ajunten la meva germana i la resta de sòcies prenent unes cerveses i es plantegen donar un ús innovador a una matèria primera ecològica i de tan bona qualitat. De fet, s’adonen que cap llet corporal conté llet fresca. Així, Muuhlloa es va constituir el 2016, però tant la Granxa Maruxa com Milhulloa portem 21 anys treballant en agricultura ecològica. Quan les meves sòcies decideixen unir-se, es plantegen produir una llet corporal que donés honor al seu nom.

Com funciona el procés de producció dels cosmètics amb llet?

M.A.- Primer portem els ingredients que provenen de Milhulloa: les aigües florals, els alcohols, etc. Després, el dia que obrim producció, ben d’hora al matí la meva germana Marta muny les vaques i després jo porto la llet al laboratori. Així els elaborem amb llet fresca.

La producció no la realitzeu a les vostres instal·lacions?

C.V.- Fem tots els extractes en el nostre laboratori rural situat a Milhulloa, però el producte final surt del laboratori cosmètic que són els qui tenen el registre de cosmètica i analitzen, emulsionen, estabilitzen, etc. Està molt a prop nostre, són un gran equip i ens permet obtenir els nostres productes sense fer una gran inversió, la qual cosa seria inviable econòmicament.

Ens vam plantejar fer una llet corporal que donés honor al seu nom.

Amb qui més col·laboreu?

C.V.- En la part més científica col·laborem amb la Universitat de Santiago des de l’inici i amb el centre agroforestal de Lourizán des de fa un temps en la localització de poblacions de plantes i l’optimització del seu cultiu. Actualment estem en un projecte de recerca amb aquesta mateixa Universitat caracteritzant els extractes, per a així identificar els diferents bioactius que contenen i les seves propietats.

M.A.- Des del principi Muuhlloa es crea com una col·laboració entre Maruxa i Milhulloa, però, a més, el que busquem és que en cada producte nou que llancem, hi hagi una empresa nova aportant algun dels ingredients que el componen.

Tots els productes són col·laboracions?

M.A.- Et poso dos exemples. El segon producte que llancem és una loció capil·lar que porta diverses plantes de Milhulloa i, a més, les restes de pebrots de Padró que no s’utilitzen perquè han passat a ser vermells, tenen molta capsaïcina i són molt picants. Els hi comprem a una cooperativa que, d’una altra manera, no els utilitzaria. En el cas de la crema facial que produïm, comprem a una empresa bagàs de poma que sobra de produir sidra, a més d’alga de mar i cera de Polemel de dues empreses també de la zona.

Col·laborar amb tantes empreses diferents fa el procés més complex?

C.V.- És dinàmic, perquè com que ja fa 21 anys que treballem en el sector de l’agricultura ecològica, ens coneixem totes les productores de Galícia.

Pel què fa a la llet fresca de vaca, quines propietats aporta als cosmètics?

C.V.- Augmenta la producció de col·lagen en la pell, cosa que li dona major elasticitat, i també té propietats hidratants. La llet corporal, per exemple, conté un 40% de llet acabada de munyir.

Quins reptes de futur us plantegeu?

M.A.- Som dones majors de 50, i quan ens plantegem nous productes de cura personal pensem molt en les dones de la nostra edat. Així que ens agradaria poder viure de la cosmètica i llançar amb més facilitat nous productes, sobretot per a elles.